Vendor due diligence

Case study HealthCity

Fitnessketen HealthCity trok in 2005 een investeerder aan en breidde in hoog tempo uit in verschillende Europese landen. In 2011 stapte HealthCity over op LucaNet.  Ten behoeve van de vendor due diligence voor een nieuwe investeerder in 2013 was LucaNet bijzonder behulpzaam.

HealthCity gebruikt de LucaNet-software voor:

  • Ondersteuning groei en internationalisering
  • Volwaardig pakket voor consolidatie, rapportage en budgettering

Branche :

Recreatie en toerisme

Kernactiviteiten :

Fitness

Hoofdkantoor :

Hoofddorp (Nederland)

Werknemers :

850

Website :

HealthCity homepage

De uitdaging

Ontvlechten en overnemen

In 2005 telde HealthCity 11 clubs in Nederland. Het bedrijf trok een investeerder aan om in drie jaar circa 75 à 100 vestigingen te hebben. Binnen een jaar waren het er al 74 en na twee jaar 97. De formule breidde uit naar Duitsland en België. In 2008-2009 vlakte de groei wat af: er kwamen "slechts" 15 clubs bij, tot een totaal van 112 clubs.

In 2010 verstevigde het bedrijf zijn positie in de Benelux door de formule Basic-Fit en Fitness First Benelux over te nemen. In 2011 breidde het verder uit naar Frankrijk, Spanje en Italië. Het betekende tevens meer dan een verdubbeling van het aantal clubs in iets meer dan een jaar. Door die enorme internationale uitbreiding was HealthCity toe aan een volwaardig pakket voor consolidatie, rapportage en budgettering: de onderneming was te complex geworden om dat in Excel te kunnen bolwerken.

De oplossing

Invalshoeken

HealthCity koos voor LucaNet, omdat LucaNet de koppeling kan maken tussen financiële en niet-financiële gegevens. Essentieel voor fitnessketens is namelijk de ledenstand en het ledenverloop. De kosten daarentegen zijn grotendeels vast. Dankzij LucaNet kan HealthCity alle mogelijke invalshoeken op de data kiezen. Daardoor kunnen de prestaties per club, per regio, per land enzovoort heel nauwkeurig worden gevolgd.

Vanaf ultimo 2011 zijn veel luxe HealthCity-clubs omgebouwd tot het lowbudget merk Basic-Fit. Al deze wijzigingen waren eenvoudig in LucaNet te rapporteren. Vooraf werden per club businesscases opgesteld. Zodoende was in LucaNet goed te volgen hoe omgebouwde clubs het deden ten opzichte van het budget. Ook was de historie (voor ombouw) eenvoudig te raadplegen en te rapporteren.

Eenvoud

In 2013 toonde een nieuwe investeerder interesse in de Basic-Fit-formule. HealthCity zou zijn eigen weg gaan. Voor de overname moest een vendor due diligence worden opgesteld, waarin de splitsing op papier al voltrokken zou zijn.

Tino Bijlemeer was destijds International Financial Controller bij HealthCity / Basic-Fit. Sinds de ontvlechting bekleedt hij diezelfde functie binnen Basic-Fit. Bijlemeer: "De eerste fase vond plaats in het voorjaar van 2013. Wij leverden veel gegevens aan bij onze adviseur, die de overname begeleidde. Die cijfers sloten echter al gauw niet meer aan bij de werkelijkheid: de cruciale KPI van ledenstand en ledenverloop ontwikkelt zich altijd anders dan je denkt. De potentiële investeerder ging vragen stellen. Daarom gingen we kort na de zomer een tweede fase in, waarbij we onze adviseur inzage gaven in onze rapportagestructuur in LucaNet. Ze wisten niet wat ze zagen. Men was positief verrast over de eenvoud en overzichtelijkheid van LucaNet. Dankzij de mogelijkheid de data op alle mogelijke dimensies te ordenen was het eenvoudig om de stand van zaken van het bedrijf en de besparingsmogelijkheden diepgaand in kaart te brengen.

Het grote voordeel van LucaNet was bovendien, dat de normalisaties voor de VDD eenvoudig parallel aan (en los van) de normale rapportage konden worden uitgevoerd. De VDD had dus geen enkele invloed op de normale rapportage. Al met al was onze adviseur zeer geholpen met de directe toegang tot LucaNet. Ook bij een eerder geplande exit van de eerste investeerder hebben we hun adviseurs versteld doen staan bij de mogelijkheden van LucaNet en zodoende de nodige kosten kunnen besparen."

Hoe HealthCity van de LucaNet-software profiteert:

  • Koppeling tussen financiële en niet-financiële gegevens
  • Goede ondersteuning bij overname Basic-Fit
  • Met LucaNet eenvoudig overzichten genereren