Tijdsbesparing van 50% bij opstellen geconsolideerde jaarrekening

Case study Leica

Leica werkte lang met een verouderde, omslachtige consolidatieoplossing. Daarom besloot het bedrijf te kiezen voor software die recht kon doen aan de steeds complexer wordende structuren.

Leica gebruikt de LucaNet-software voor:

  • Geconsolideerde jaarrekening confrom IFRS
  • Documentatie van boekingen
  • Planning van omzet, materiaal en investeringen
uwe-lutz
Voor ons is het heel simpel: informatie zorgt voor duidelijkheid. Duidelijkheid zorgt voor transparantie. En transparantie is de basis voor vertrouwen. Daarom hebben we voor LucaNet gekozen.

Uwe Lutz
bedrijfsleider financiën

Over het bedrijf

Leica staat voor high-tech made in Germany, en het is onderdeel van een stukje erfgoed op cameragebied. Met de in 1913 gebouwde eerste kleinbeeldcamera ter wereld werd de grondslag voor het kleinbeeldformaat gelegd, waarmee Leica wereldberoemd werd.

Toepassingsgebieden

logo leica

Branche :

Productie/industrie

Kernactiviteiten :

Optische industrie

Hoofdkantoor :

Wetzlar (Duitsland)

Werknemers :

1600

Website :

Leica Camera homepage

De uitdaging

De groei managen

Leica is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Daarmee stegen ook de eisen die aan de boekhouding worden gesteld. De toenmalige consolidatiesoftware liep tegen de grens van het mogelijke aan - vooral op het gebied van beheer, transparantie en waarborging. De nieuwe softwaretool moest gebruiksvriendelijk zijn en compatibel met de andere systemen van het bedrijf, boekingen kunnen documenteren, maar bovenal met de steeds complexer wordende structuren van Leica kunnen meegroeien.

leica camera

De oplossing

Goede integratie met SAP

Met LucaNet vond Leica precies de juiste oplossing. De managers waren vooral onder de indruk van het gemak van het proces van inlezen. Gegevens konden eenvoudig worden overgenomen uit het vorige bronsysteem, zonder verder te hoeven worden verwerkt.  Dit leidde tot meer efficiëntie en tijdwinst in de consolidatie. ''Eindelijk een softwaretool met een intuïtieve bediening, goede compatibiliteit met SAP en een overzichtelijke documentatie van de boekingen'', aldus Uwe Lutz, bedrijfsleider financiën bij Leica.

Geconsolideerde jaarrekening anderhalve dag eerder klaar

Daarnaast ontlast het bepalen van boekingsregels en de herleidbaarheid van de consolidatieboekingen het gehele proces. In totaal is Leica dankzij LucaNet nu nog maar één dag kwijt aan het opstellen van de jaarrekeningen, in plaats van twee tot drie dagen.

Ook het budgetteren gaat gemakkelijker: de begroting wordt centraal door het hoofdkantoor opgesteld, de dochterondernemingen leveren een budget per kantoor in en op groepsniveau nemen alle cost managers deel aan de planning. Omzet, materiaal, investeringen, kostenplaatsen en projecten worden ingepland. Op groepsniveau gebeurt dit per kostenplaats, bij de dochterondernemingen op bedrijfsniveau. Voor Leica is het grootste pluspunt van LucaNet de mogelijkheid om een balansraming op groepsniveau op te stellen, inclusief betalingsgedrag en boekingsregels.

Hoe Leica van de LucaNet-software profiteert:

  • Goede integratie met SAP
  • Efficiëntieverhoging en tijdsbesparing bij consolidatie
  • Opstelling van balansraming op groepsniveau, inclusief betalingsgedrag en boekingsregels