Sneller en vollediger rapporteren

Case study Holland Colours

Na bijna 30 jaar gestage groei sloeg in 2008 de crisis ook bij Holland Colours toe. Het management vroeg om rapportages die dichter aansloten op de actualiteit. Holland Colours koos voor een oplossing die de meeste flexibiliteit en mogelijkheden bood voor de beste prijs: LucaNet.

LucaNet stelt ons in staat veel dichter op de maandafsluiting te rapporteren. Bovendien hebben we veel meer analysemogelijkheden dan vroeger in Excel, terwijl de software heel eenvoudig is. En voor onze controllers wereldwijd geldt nu nog maar één waarheid: LucaNet. De uitwisseling van informatie is veel efficiënter geworden.

Henri Jacobs
Corporate Controller

Holland Colours gebruikt de LucaNet-software voor:

  • Automatisering consolidatie
  • Inclusief berekening vreemde valuta effecten
  • Uniforme reporting

Over het bedrijf

Er zijn van die bedrijven waarvan de producten overal om ons heen zijn, maar waarvan we nog nooit hebben gehoord. Holland Colours is zo'n bedrijf. Sinds de oprichting in 1979 richt de onderneming zich op pigmentveredeling: het verwerken van poedervormige pigmentstoffen tot vaste en vloeibare preparaten. Holland Colours zorgt dat die stofvrije en goed doseerbare preparaten zijn afgestemd op het materiaal dat ze moeten kleuren en de toepassing daarvan. Die toepassingen zijn te vinden in drie focusmarkten: Bouw en Constructie, Verpakking, Siliconen en Elastomeren. Elektriciteits- of afvoerbuizen van PVC, PET-flessen met frisdrank of afwasmiddel: ze krijgen hun kleur van Holland Colours. Het bedrijf is een echte nichespeler.

Toepassingsgebieden

logo holland colours

Branche :

Productie/industrie

Kernactiviteiten :

Kunststoffen industrie

Hoofdkantoor :

Apeldoorn (Nederland)

Werknemers :

400

Website :

Holland Colours NV homepage

De uitdaging

Grip

Holland Colours is actief op drie continenten. Het hoofdkantoor staat in Apeldoorn; verder zijn er vestigingen in Hongarije, het Verenigd Koninkrijk, de VS, Mexico en Canada, Indonesië, China en Japan. Vanuit die locaties bestrijkt het alle markten.Jarenlang groeide Holland Colours stevig. Maar in 2008 – 2009 (het bedrijf heeft een gebroken boekjaar) sloeg de crisis toe, net als bij zovele andere bedrijven. Dat was het eerste en enige jaar dat het bedrijf verlies maakte.

Het management verzocht om snellere en volledigere rapportages dan tot dan toe gebruikelijk binnen Holland Colours. Elke maand werden er rapporten opgesteld in Excel. De verschillende vestigingen hielden er soms verschillende rapportagemodellen op na. Consolidatie van de rapportages van de vestigingen kostte daarom tijd en moeite. Ook het toevoegen van kostenplaatsen in alle Excelsheets was een enorm karwei. En de koppeling met het ERP-systeem was goeddeels handwerk, met alle kans op fouten. Kortom: Excel voldeed niet meer, dus besloot Holland Colours om te zien naar consolidatiesoftware.

De oplossing

Klik

Holland Colours oriënteerde zich grondig. Aanvankelijk werd gekeken naar de meest voor de hand liggende oplossingen voor een onderneming met een internationale footprint en verschillende rapportagevaluta. De softwarepakketten uit dit segment bleken echter al snel te  omvangrijk en te kostbaar voor de behoeftes van Holland Colours. Daarop oriënteerde het bedrijf zich op kleinere spelers. Verschillende leveranciers werden uitgenodigd voor demonstraties. Ook werden referentiebezoeken gepland.

Eén van de leveranciers was LucaNet. Het klikte meteen. LucaNet bleek flexibel, overzichtelijk en onderhoudsarm, tegen bescheiden kosten. Holland Colours was bovendien onder de indruk van de korte implementatietijd: na 7 bezoeken was LucaNet helemaal klaar voor gebruik.

"Sinds de implementatie in 2011 is er geen consultant van LucaNet meer langs geweest," zegt Henri Jacobs, Corporate Controller bij Holland Colours. "De software is overzichtelijk en gemakkelijk in te richten. Het onderhoud is zeer beperkt. LucaNet bespaart ons zichtbaar tijd. De consolidatiestappen worden gedeeltelijk decentraal uitgevoerd. Daardoor kunnen wij eenvoudiger en sneller rapporteren, dichter op de maandafsluiting." Inmiddels legt Holland Colours zelf referentiebezoeken af om andere bedrijven te vertellen over hun ervaringen met LucaNet.

Hoe Holland Colours van de LucaNet-software profiteert:

  • LucaNet is flexibel, overzichtelijk en onderhoudsarm
  • Tijdsbesparing en efficiënte maandafsluiting
  • Meer analyse mogelijkheden