LucaNet geeft ons de inzichten die we nodig hebben

Case study Fetim

Rond 2010 vernieuwde de Fetim Group zijn organisatiestructuur. Van veertig verschillende entiteiten stapte het handelsconcern over op een matrixorganisatie. Die verandering stelde Fetim voor de nodige uitdagingen om het financiële overzicht te bewaren.  LucaNet bood uitkomst.

Voorheen was er alleen zicht op de grote lijnen. Nu is het voor ons beter inzichtelijk welke producten het in welke landen goed doen, qua omzet en marge.

Thijs Weber
Group Business Controller

Fetim gebruikt de LucaNet-software voor:

  • Ondersteuning matrixorganisatie reporting
  • Rapportages per productlijn, land en afdeling
  • Verbeterde analyse mogelijkheden

Over het bedrijf

Het begon bijna honderd jaar geleden met de import van hardhout. De ‘Fijnhouthandel Haarlem’ groeide snel en wist in de jaren zeventig goed in te spelen op de opkomende doe-het-zelfmarkt. Het bedrijf is nu uitgegroeid tot de Fetim Group. Een internationaal handelsconcern dat actief is in meer dan 40 landen, zowel binnen als buiten Europa. De Fetim Group is gespecialiseerd in design, ontwikkeling, marketing en verkoop van bouwproducten, vloeren, woningdecoratie en sanitair. Alle producten worden gemaakt volgens de laatste technieken en trends. Zo wordt er gewerkt met designs van onder meer Piet Boon en Jan des Bouvrie.

Toepassingsgebieden

Logo Fetim Group

Branche :

Handel

Kernactiviteiten :

Groothandel

Hoofdkantoor :

Amsterdam (Nederland)

Werknemers :

500

Website :

Fetim Group homepage

De uitdaging

Schaalvoordelen

Tot circa 2010 bestond de structuur van de Fetim Group uit zo’n veertig entiteiten. Die waren vooral ingedeeld naar de verschillende landen, en opereerden relatief autonoom. Binnen deze structuur werden de schaalvoordelen op het gebied van bijvoorbeeld inkoop en supply chain echter niet optimaal benut. Hetzelfde gold voor synergieën tussen productlijnen.

Daarom besloot de Fetim Group rond 2010 om een aantal afdelingen, zoals marketing en inkoop, te centraliseren. In de nieuwe matrixstructuur kon men activiteiten beter coördineren. Zo is Fetim nu beter in staat om het aanbod in bijvoorbeeld vloeren en gordijnen op elkaar af te stemmen, waardoor er meer lijn zit in het aanbod. Dat had wel gevolgen voor het financiële plaatje, vertelt Thijs Weber, Group Business Controller.

happy people at work

De oplossing

Sleutels

Voorheen volstond een winst-en-verlies-overzicht per entiteit. In de nieuwe opzet werd het belangrijk om de winstgevendheid per productlijn, land en afdeling te kunnen rapporteren. Binnen de matrix moest iedere verantwoordelijke kunnen overzien waar winst of besparingen zijn te behalen.

Fetim ging daarom op zoek naar een systeem wat hierin kon voorzien. In samenwerking met LucaNet kwam Fetim tot een oplossing om winstgevendheid inzichtelijker te maken.  Doormiddel van sleutels  zijn de verschillende kostensoorten en opbrengsten door te verdelen naar afdelingen en productlijnen. In het onderhoud van de diverse sleutels gaat nog wel wat tijd zitten, maar de allocatie gaat met een druk op de knop.

Budgetteren

“Voorheen hadden we alleen zicht op de grote lijnen. Nu is het voor ons beter inzichtelijk welke producten het in welke landen goed doen, qua omzet en marge,” zegt Weber. Naast dat LucaNet meer inzicht geeft, levert de nieuwe structuur ook schaalvoordelen en synergie op voor Fetim. Niet alleen voor de afdeling finance maar alle verantwoordelijken kunnen precies zien welke producten in welke landen succesvol zijn en daarop sturen.

Een mooie bijkomstigheid is dat met LucaNet ook de budgettering binnen de nieuwe matrixstructuur is verbeterd. De inzichten over de resultaten uit het verleden worden veel sneller verwerkt. Daardoor is er meer tijd over om gedetailleerd te budgetteren.

Resultaat bereikt

In de toekomst wil Fetim analyseren of ook niet-financiële cijfers kunnen worden toegevoegd. “Hierbij valt te denken aan FTE-informatie afgezet tegen salariskosten. Of, in een volgende fase, het afzetten van de logistieke kosten tegen aantallen picks, distributiekosten, et cetera. Zo kunnen we ook processen verder gaan optimaliseren.”

De Fetim Group is volgens Weber blij met de keuze voor LucaNet. “Mede omdat LucaNet vanaf het begin de juiste verwachtingen heeft geschapen en gedurende het hele proces uitstekend heeft meegedacht. Dit heeft geleid tot een goed geslaagd project. Het beoogde resultaat is bereikt: we hebben nu de inzichten die we nodig hebben.”

 

Hoe Fetim van de LucaNet-software profiteert:

  • Winstgevendheid entiteiten inzichtelijk en overzichtelijk
  • Tijd voor gedetailleerd budgetteren