LucaNet geeft managers inzicht in de financiële consequenties van hun beslissingen

Case study Hoogendoorn

Als onderdeel van een beursgenoteerd bedrijf hamert Hoogendoorn op transparantie. Daarom hebben ook managers en OR toegang tot LucaNet. Voor de visueel ingestelden is er een handige dashboardfunctie, vertelt business controller Lennard van der Vaart.

"Ze doen beide automatisering, maar in een heel andere vorm." Business controller Lennard van der Vaart legt graag de verschillen uit tussen de activiteiten van de twee onderdelen van de Hoogendoorn Groep, waar hij sinds begin 2013 business controller is.

LucaNet heeft ons meer inzicht in onze cijfers gebracht. Bijvoorbeeld met de down drill functie om een oorspronkelijke boeking in het systeem te laten opnemen. Daarmee geeft LucaNet veel transparantie en kennis van wat er gebeurt...

Business controller
Hoogendoorn

Hoogendoorn gebruikt de LucaNet-software voor:

  • Automatisering van planning & control cyclus, inclusief consolidatie
  • Integreren van verschillende gegevensbronnen
  • Aanleveren data dashboarding

Over het bedrijf

Wereldwijde innovator in tuinbouw automatisering. Hoogendoorn levert samen met wereldwijde partners duurzame automatiseringsoplossingen die alle processen en systemen in uw tuinbouworganisatie naadloos op elkaar afstemmen.

Toepassingsgebieden

Branche :

Productie/industrie

Kernactiviteiten :

Tuinbouw- en industriële automatisering

Hoofdkantoor :

Vlaardingen (Nederland)

Werknemers :

130

Website :

Hoogendoorn homepage

De uitdaging

Software

"JB Systems doet industriële automatisering, vaak in de vorm van projectautomatisering. Denk bijvoorbeeld aan een baggerschip met een bepaalde functie, of een pijpenlegger. Wij zorgen met software voor de aansturing van die kernactiviteiten."

Bij het andere onderdeel, Hoogendoorn Growth Management, draait het om glastuinbouw. "Dat is meer een product: een besturingssysteem waarmee tuinders allerlei processen in hun kas kunnen aansturen."

Onder JB Systems hangen twee entiteiten, onder Hoogendoorn Growth Management (met vestigingen in Beijing en Toronto) vier. In totaal worden dus van zes entiteiten de cijfers geconsolideerd, met een tussentelling voor de twee onderdelen.

"Toen ik bij Hoogendoorn begon, deed mijn voorganger dat in Excel. En ja, een spreadsheet van een ander is altijd lastig te doorgronden. Helemaal als die groot en veelomvattend is."

De oplossing

Beursgenoteerd

Bij zijn vorige werkgever, Helvoet, had Lennard al prettig kennisgemaakt met de software van LucaNet. De vraag daarom aan zijn nieuwe manager: zou dat iets zijn voor Hoogendoorn? "Ik kreeg al snel carte blanche om LucaNet zelf te installeren. Mits ik de accountant kon overtuigen van het pakket."

De Hoogendoorn Groep is namelijk onderdeel van Batenburg, dat beursgenoteerd is. Daarom gelden er allerlei extra verplichtingen waaraan de financiële administratie moet voldoen. "Die accountant kende LucaNet nog niet, maar was al snel overtuigd."

Transparant

Niet meer dan "een paar telefoontjes" had Lennard nodig om zelfstandig LucaNet te implementeren. Vervolgens maakte hij anderen binnen het bedrijf wegwijs. "Ondanks dat we beursgenoteerd zijn, zijn we heel transparant naar onze organisatie toe. Onze managers hebben daarom ook toegang tot LucaNet. Maar ook onze OR kan meekijken. Dat schept veel transparantie."

Bijkomend voordeel is dat ook de betrokkenheid bij de financiële gang van zaken binnen het bedrijf flink is gegroeid. "Door de drill-down-functie in LucaNet kunnen managers zelf inzoomen tot op transactieniveau. Dan ontdekken ze dingen als: 'He, hier zit een afwijking die ik niet had verwacht.' Dat leidt tot veel meer inzicht in de financiële consequenties van hun beslissingen."

Dashboardfunctie

Als handige tool maakt Hoogendoorn sinds kort gebruik van de dashboardfunctie. "Zelf ben ik cijfermatig ingesteld, maar anderen zijn bijvoorbeeld meer visueel ingesteld. Daarom hebben we sinds kort een koppeling tussen LucaNet en Microsoft Reporting Service. Met als resultaat een dashboard waarvan je eenvoudig kunt aflezen hoe onze belangrijkste doelstellingen ervoor staan."

Die uitbreiding is een welkome nieuwe toevoeging aan het gebruik van LucaNet. "Ik denk ook dat je Lucanet het beste stap voor stap kunt uitbouwen. Als je het met een big bang doet dan kost dat veel tijd, maar je zult ook zien dat je het later net even anders zou doen. Als je het stap voor stap uitbreidt, dan zie je het beste hoe het werkt, en hoe je de juiste informatie naar boven haalt."

Na drie jaar gebruik is Lennard duidelijk in zijn oordeel: "Voor ons is het de investering dubbel en dwars waard gebleken. Met LucaNet kunnen we sneller schakelen en hebben we veel beter inzicht in de resultaten."

Hoe Hoogendoorn van de LucaNet-software profiteert:

  • Groei transparantie en betrokkenheid binnen organisatie
  • Sneller schakelen en beter inzicht in resultaten
  • LucaNet stap voor stap uit te bouwen