Hoe een finance-start-up met LucaNet de cijfers van zijn klanten op een blaadje presenteert

Case study Insight Consulting

Insight Consulting biedt financiële diensten aan op hoog niveau: het bedrijf voert de financiële planning en reporting uit voor midden- en kleinbedrijven (mkb) en gebruikt daarvoor de software van LucaNet – een succesverhaal.

Insight Consulting gebruikt LucaNet voor:

  • Compacte rapporten voor verschillende klanten
  • Afwijkingsanalysen
  • Forecasting
  • Bereik- en kostenplaatsenplanning
  • Optimale visualisering van gegevens
david obojes
Met LucaNet voldoen we doelgericht aan de behoeften van onze klanten. De gegevensverwerking voldoet aan al onze vereisten en dankzij de koppeling met Power BI kunnen we visualisering van het modernste niveau aanbieden. De support is altijd snel en competent.

David Obojes
Mede-oprichter en CEO

Over het bedrijf

Insight Consulting is een jong, dynamisch bedrijf dat financiële consulting voor midden- en kleinbedrijven met focus op de toerismebranche aanbiedt. Ze ondersteunen hun klanten in de wereld van cijfers en adviseren in de domeinen controlling, budgettering en haalbaarheid.

Toepassingsgebieden:

logo insight consulting

Branche :

Digitale economie

Kernactiviteiten :

Financiële dienstverlening

Hoofdkantoor :

Innsbruck (Austria)

Werknemers :

2

Website :

Insight Consulting homepage

De uitdaging

De belangrijkste financiële gegevens compact en op een begrijpelijke manier afbeelden

David Obojes en Gregor Eppensteiner, de twee oprichters en bedrijfsleiders van Insight Consulting, hebben een bijzondere band met LucaNet. De twee maakten eerder in hun carrière kennis met LucaNet en waren zo enthousiast over de software dat ze er de centrale bouwsteen van hun eigen ondernemingsplan van maakten: ze bieden reporting- en budgetteringsdiensten voor mkb’s aan, met focus op de hotelbranche. David Obojes heeft zelf jarenlang in de toerismebranche gewerkt en weet dus uit eigen ervaring wat de behoeften van zijn klanten zijn: “Onze klanten willen hun resultaten continu op een begrijpelijke en compacte manier visualiseren, zonder dat ze zich bezig hoeven te houden met het opstellen van rapporten. Ze krijgen van ons individuele rapporten op maat, die vaak op één enkele pagina passen en de belangrijkste cijfers in een oogopslag samenvatten.” Daarvoor waren ze op zoek naar software waarmee ze veilig, snel en efficiënt de boekhoudkundige berekeningen van hun klanten kunnen analyseren en op een begrijpelijke manier kunnen verwerken en visualiseren. LucaNet was hiervoor de perfecte match.

insight consulting

De oplossing

Planning op maat en uiterst precieze rapporten

De gegevens komen in de regel van de finance accounting van hun klanten en worden door Insight Consulting door middel van Excel-integratie ingevoerd, zodat voor de volgende stappen een geharmoniseerde databank beschikbaar is. Dan is het tijd voor de kern van hun activiteit: de financiële analyse, de budgetplanning en de verwerking van de resultaten tot duidelijke, eenvoudig te begrijpen rapporten.

Op basis van de actuele gegevens voeren ze de analyse en planning uit. Aangezien de meeste van hun klanten hoteliers zijn, is hun planning gericht op voor de hotelbranche relevante kengetallen, bijvoorbeeld de bezettingsgraad, kosten van verkochte goederen en dekkingsbijdragen. Geen detail is hier te veel, bijvoorbeeld wanneer het om de afdelings- en outletplanning gaat. Ook de liquiditeitsplanning krijgt de nodige aandacht en kapitaaldiensten, working capital en uiteindelijk het cash-verloop worden in acht genomen, geanalyseerd en gepland. Met name de seizoen gebondenheid is voor hotels een belangrijke factor. Deze kan met de planningsfuncties van LucaNet uitstekend worden gevisualiseerd, wat voor de klant een grote meerwaarde biedt.

In de volgende stap ontstaan met behulp van de in LucaNet geïntegreerde tool Power BI de rapporten, die aan de ondernemers en voor een deel ook aan de afdelingshoofden van de hotels worden verstuurd. De rapporten zijn korte, krachtige onepagers met de belangrijkste kengetallen en key-visualiseringen of rapporten die bestaan uit meerdere pagina’s met de verschillende detailniveaus en toelichtingen. Daarbij wordt zowel de resultatenrekening als de cash flow in acht genomen en geanalyseerd. De klanten stellen deze service erg op prijs. De combinatie van de voordelen van financial performance management en de business-knowhow van Insight Consulting geeft hun een duidelijke, transparante blik op hun cijfers en helpt hen de toekomst veilig tegemoet te gaan.

Duidelijke meerwaarden voor Insight Consulting:

  • Consistente databank
  • Geautomatiseerde budgetplanning
  • Rapporten op maat voor hun klanten
  • Duidelijke visualiseringen van hoge kwaliteit

Verdere referenties van de sector Digitale economie