Eerst duurde het consolideren twee weken, nu een dag

Case study SK FireSafety Group

Tot twee jaar terug consolideerde de SK FireSafety Group met behulp van Excel. Sinds men met LucaNet werkt, vergt de maandelijkse rapportage niet langer twee weken, maar nog slechts een dag. Corporate controller Joost Machielsen vertelt.

Uiteindelijk kom je er met Excel wel uit, maar het duurt lang. We deden al gauw zo'n twee weken over een maandelijkse rapportage. Sinds LucaNet gaat het consolideren stukken sneller: nu is het meestal in een dag klaar.

Joost Machielsen
Group Controller

SK FireSafety Group gebruikt de LucaNet-software voor:

  • LucaNet inrichten als consolidatie oplossing

Over het bedrijf

De SK Fire Safety Group bestaat uit een diverse groep bedrijven met dezelfde specialisatie: het beschermen van mensen en investeringen tegen brand en andere calamiteiten. Dat brandbeveiliging een taak is die zich uitstrekt over zeer uiteenlopende branches, blijkt wel uit de vier business units waarlangs de groep is georganiseerd.

Toepassingsgebieden

logo firesafety group

Branche :

Gezondheid/welzijn

Kernactiviteiten :

Brandbeveiliging

Hoofdkantoor :

Breda (Nederland)

Werknemers :

450

Website :

SK FireSafety homepage

De uitdaging

Specialistisch

Zo is de business unit Aviation gespecialiseerd in het onderhoud van veiligheidsapparatuur van vliegtuigen. De unit Oil & Gas richt zich op brandbeveiliging binnen de chemie en petrochemie. Een andere unit, Systems, levert complete brandbeveiligingsinstallaties. En binnen de unit Products staat de verkoop centraal van hanteerbare brandbestrijdingsproducten, zoals brandblussers en haspels.  Joost Machielsen is corporate controller bij de SK FireSafety Group. Aan hem de taak om de cijfers van de verschillende bedrijven binnen de groep te consolideren. Een situatie die verandert als een nieuw bedrijf wordt aangekocht. "Vaak valt een nieuw bedrijf in zijn geheel onder één unit, soms onder meerdere. Van sommige entiteiten moeten de cijfers dus over verschillende units gesplitst worden."

De oplossing

Sneller

Een taak die voor Machielsens komst met behulp van Excel werd verricht. Een tijdrovende klus, met veel kans op fouten bovendien. "Uiteindelijk kom je er met Excel wel uit, maar het duurt lang. We deden al gauw zo'n twee weken over een maandelijkse rapportage. Sinds LucaNet gaat het consolideren stukken sneller: nu is het meestal in een dag klaar." Ook het verwerken van buitenlandse valuta (de groep heeft vestigingen in België, Noorwegen, Engeland, VS en Maleisië) gaat nu een stuk eenvoudiger. "Dankzij een standaard proces in LucaNet is zelfs een Maleisisch bedrijf makkelijk mee te nemen. Je maakt een Maleisische entiteit aan en de software rekent dat automatisch om."

Overzichtelijk

De keuze viel op LucaNet omdat dit pakket het beste antwoord gaf op de vraag van de SK FireSafety Group. "Onze hoofdvraag was echt puur consolidatie. Een aantal pakketten kon van alles aanreiken als het ging om processen en verbeteringen. Maar op de concrete vraag wat ze nou aan consolidatie deden, bleef het antwoord vaag. Bij LucaNet was dat wel meteen duidelijk." In 2014 is de FireSafety Group verkocht. De software van LucaNet hielp bij dat proces. "Dat hadden we niet zo makkelijk kunnen doen als we LucaNet niet hadden gehad. Daardoor hadden we één duidelijke database, één bron. Voor de nieuwe investeerder was dat zeer overzichtelijk," besluit Machielsen.

Hoe SK FireSafety van de LucaNet-software profiteert:

  • Snelheid van consolideren
  • Gemakkelijk vreemde valuta verwerken
  • Eenvoudige integratie nieuwe bedrijven