De mensen van LucaNet denken goed mee met onze business

Case study Renewi

Afvalverwerker Renewi is de laatste jaren snel gegroeid. Roel Simons vertelt hoe LucaNet helpt om die groei in goede banen te leiden.

De mensen bij LucaNet denken goed mee met onze business. Ze staan er altijd voor open om dingen aan te passen en het customized te maken voor de klant, op een proactieve manier.

Roel Simons
Director Finance BeFraLux Renewi

Renewi gebruikt de LucaNet-software voor:

  • Ondersteuning van planning & control cyclus
  • Eenvoudige analyse per vestiging

Over het bedrijf

Afval bestaat niet. De slogan waarmee Renewi zich afficheert, reikt tot over de Nederlandse grens. Thuismarkt voor de afvaldienstverlener annex grondstoffen- en energieleverancier is de BeNeLux, maar de groep is ook actief in Duitsland, Frankrijk, Portugal en Hongarije. In totaal realiseren 5800 medewerkers een jaaromzet van circa € 1,0 miljard.  Roel Simons is Director Finance van Collection België, een van de vijf business units die Renewi telt. De andere vier: Collection Nederland, Maltha (glasrecycling), Coolrec (recycling van metaal- en kunststofcombinaties) en Minerals (bodemsanering). Onder Collection België vallen ook Frankrijk en Luxemburg - kortweg BeFraLux genoemd.

Toepassingsgebieden

Branche :

Productie/industrie

Kernactiviteiten :

Afvalverwerking

Hoofdkantoor :

Zaventem (België)

Werknemers :

5800

Website :

Renewi homepage

De uitdaging

Analyseren

Simons kwam in 2008 in dienst van Renewi. Bij zijn vorige werkgever - Helvoet Plastics - maakte hij kennis met de software van LucaNet. "Nadat ik bij de Renewi was begonnen, dacht ik: hier zouden we LucaNet ook prima kunnen gebruiken," zegt Simons.

Dan ging het niet zozeer om het consolideren, maar veel meer om het analyseren van de financiële cijfers per vestiging. Vooral daarvoor gebruikt Renewi sinds zes jaar LucaNet. "In België hebben we twintig vestigingen. Via LucaNet verdelen we het geconsolideerde resultaat over die twintig locaties. Per vestiging kunnen we tot in detail de P+L bekijken en analyseren."

De oplossing

De achtergrond voor die keuze ligt in de groei. "Toen ik hier begon draaiden we in België jaarlijks €100 miljoen omzet. Nu is dat €250 miljoen. Door overnames zijn we flink gegroeid." De groei bracht ook een probleem met zich mee. "We werden te groot om de financiën nog allemaal in detail te kunnen bekijken. Op een totaalresultaat van €250 miljoen springt een bedrag van € 10.000 niet altijd in het oog."

Bij het oplossen van dat probleem kon LucaNet ondersteuning bieden. "We hebben gezegd: we moeten die P+L-verantwoordelijkheid zo laag mogelijk in de organisatie leggen. Laten we onze controllers en area managers verantwoordelijk maken voor hun eigen resultaat. Dan houden we per locatie inzicht in alle financiële cijfers en details."

Benutten

Met de software van LucaNet hebben alle controllers en area managers op elke locatie dezelfde analysetool. Maandelijks rapporteren zij hun cijfers ten opzichte van het vastgestelde budget. Op die manier wordt LucaNet dus ook gebruikt voor budgetteren. Toch zou Simons graag LucaNet nog breder inzetten.

"In 2015 ben ik naar een LucaNet-training in Berlijn geweest. Dat was heel inspirerend. Liefst zou ik snel met LucaNet-consultants om tafel gaan zitten om te kijken hoe we meer mogelijkheden kunnen benutten. Dan denk ik vooral aan het bijhouden van onze volumes - zoals aantallen tonnen papier, restafval, metaal - om zo prijseffecten te kunnen doorrekenen."

Proactief

Dat het daar nog niet van is gekomen komt door tijdgebrek. Simons heeft het volste vertrouwen dat gewenste aanpassingen vlot kunnen worden doorgevoerd.

Hoe Renewi van de LucaNet-software profiteert:

  • Overzicht in financiële cijfers per vestiging
  • Verantwoordelijkheid zo laag mogelijk in de organisatie