Cijfers waar je op kunt vertrouwen

Case study CROWD, Creators Of The Outside World

CROWD werkt met LucaNet voor het consolideren van de cijfers van de verschillende entiteiten binnen de holding. Dankzij de oplossing kan CROWD sneller consolideren, met betrouwbare cijfers die meer inzicht en grip opleveren.

Roderick Wijsmuller startte begin 2020 bij CROWD als CFO en vormt samen met CEO James Steward de organisatie van de holding-entiteit. Onder die holding vallen de verschillende bedrijven in de CROWD-groep die allemaal hun eigen managementteams, operationele medewerkers en boekhoud-/ERP-systemen hebben.

Dit was eindelijk eens een IT-project dat wél binnen budget is gebleven. Samen met LucaNet hebben we de inrichting van het systeem voor de consolidatie snel en netjes voor elkaar gekregen. Hiermee is de basis gelegd om onze buy & build-strategie verder uit te voeren en, na een overname, de financiële integratie snel te kunnen bewerkstelligen.

Roderick Wijsmuller
CFO

CROWD gebruikt de LucaNet-software voor:

  • Het consolideren van de cijfers van de verschillende entiteiten met eliminatie van IC-verhoudingen
  • Rapportages richting aandeelhouders en andere (externe) stakeholders
  • Planning & budgettering

Over het bedrijf

CROWD houdt zich bezig met het inrichten van de buitenruimte met producten als straatmeubilair, overkappingen en fietsparkeeroplossingen. De focus ligt daarbij op duurzaamheid, circulariteit en slimme stadsoplossingen. CROWD heeft 7 locaties (in België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk), is actief in 15 landen en heeft de ambitie om in 2023 de grootste speler te zijn in West-Europa.

Labels: CyclePods, VelopA, IJslander, Ziegler

Toepassingsgebieden

logo crowd

Branche :

Productie/industrie

Kernactiviteiten :

Producten Publieke Ruimte

Hoofdkantoor :

Leiderdorp (Nederland)

Locaties :

België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk

Werknemers :

332

Website :

CROWD homepage

De uitdaging

Het consolideren van veel verschillende entiteiten

Toen Wijsmuller bij CROWD startte werd de consolidatie van de cijfers nog in Excel gedaan. “Het vergt enorm veel onderhoud om op die manier alles bij elkaar te houden. Als je dan ergens een structuurwijziging maakt, moet je dat ook weer aanpassen op 20 andere plekken in je Excel-sheet”, vertelt Wijsmuller. “Op dat moment moesten we al 10 entiteiten in Excel consolideren en de overname van de Duitse partij Ziegler stond op de planning. Onze strategie is dat we in de toekomst nog meer bedrijven willen overnemen. Ik vroeg me dus af hoe ik dat moest gaan doen met nog 3 of 4 entiteiten erbij. Is dat wel haalbaar in Excel? Het antwoord was ‘nee’, want het zou mij te veel tijd kosten om die Excel te onderhouden bij o.a. structuurwijzigingen en integraties van nieuwe acquisities. Dat moest dus anders kunnen.”

crowd easylift

De oplossing

Eindelijk een IT-project dat wél binnen budget is gebleven!

CROWD deed een zoektocht door het landschap van consolidatiesoftware en kwam bij LucaNet terecht. Wijsmuller: “We hebben 4 leveranciers uitgenodigd voor een demonstratie en daarna stond LucaNet met stip bovenaan op basis van de consolidatiemogelijkheden, koppelingen met de verschillende boekhoud-/ERP-systemen en de planning en forecasting functionaliteiten. We zijn in juni 2020 aan de slag gegaan en hebben vrij snel de eerste stap kunnen zetten met het binnenhalen van alle data vanuit onze bronsystemen. De volgende stap was het inrichten van alle consolidaties en eliminaties. En ja, the devil is in the detail, dus we moesten even goed nadenken hoe we dat bij elkaar gingen brengen. Maar dat is erg goed gelukt, samen met de 2 consultants van LucaNet. Dit was ook eindelijk eens een IT-project dat wél binnen budget is gebleven!”

Dankzij LucaNet kan de holding ook compact blijven. “We konden door Lucanet voorkomen dat we een controller hadden moeten aannemen om al dat Excel-werk te doen. Gezien onze overnamestrategie zullen we in de toekomst wel iemand aan moeten nemen, maar we kunnen onze holding nog steeds klein houden.” CROWD profiteert daarnaast van veel meer inzicht. “Je ziet veel sneller en beter wat de prestaties van de bedrijven zijn en je weet dat je op die cijfers kunt vertrouwen. Als je bronsystemen kloppen, dan klopt het in LucaNet ook. Dat geeft je peace of mind.”

Achter CROWD zit participatiemaatschappij Convent Capital en zij ontvangen graag bepaalde rapportages op maandbasis. “Deze kregen ze voordat ik er was heel sporadisch. Met LucaNet hebben we daar nu veel meer regelmaat in gekregen. Met de exportfunctie kunnen we heel veel informatie in één keer in een gekoppelde PowerPoint ontsluiten, waardoor we veel uren werk besparen. Zo kunnen we Convent sneller voorzien van betere informatie en meer informatie. Een ander voordeel is dat we LucaNet ook gebruiken voor onze cashflow forecasting, waardoor we nu veel meer grip hebben op onze financiën. Dit is ook één van de redenen waarom we voor LucaNet gekozen hebben.”

De samenwerking met LucaNet is Wijsmuller goed bevallen. “Wat ik heel prettig vind is dat LucaNet nastreeft dat je de oplossing zelf implementeert, zodat je het systeem goed leert kennen en zelfredzaam bent aan het einde van de rit. Als je daarna toch nog vragen hebt, dan kun je altijd bij de helpdesk terecht. Mocht diegene je vraag niet kunnen beantwoorden, dan word je vaak al binnen een uur teruggebeld door iemand die de oplossing wel heeft. Wat mij betreft is dat onderscheidend en geeft mij veel vertrouwen. Dat vind ik belangrijk, ook omdat we in de toekomst weer een aantal overnames willen gaan doen. Dat betekent nog meer nieuwe entiteiten integreren, meer consolidaties en IC-eliminaties, meer forecasting, en ga zo maar door. Met LucaNet kunnen we die groei efficiënt blijven managen.”

Hoe CROWD van de LucaNet-software profiteert:

  • Meer inzicht, meer grip
  • Snelheid in samenstellen van consolidaties en rapportages
  • Betrouwbare cijfers geven peace of mind
  • Eenvoudig nieuwe entiteiten integreren
  • Holding met overnamestrategie toch compact houden
  • Goede en snelle service