Accountancy trends: Hoe je je controlling toekomstbestendig maakt

Zoals het spreekwoord luidt: Je kan de richting van de wind niet veranderen, wel de stand van je zeilen. Voor controllers is het tijd om de overgang van dienstverlener naar zakenpartner te omarmen. In werkelijkheid is dat moeilijker dan gedacht. Controllers hebben vandaag de dag namelijk veel nieuwe uitdagingen, ook moeten ze hun rol als deel van het management rechtvaardigen.

Wij laten je zien hoe LucaNet je kan helpen bij deze ontwikkelingen.

De top 3 trends in accountancy

Trend 1 – Digitalisering

Controllers besteden nog steeds het grootste gedeelte van hun tijd aan het verzamelen en analyseren van data. Hierdoor blijft er weinig tijd over voor adviserende en sturende taken.

De oplossing voor dit probleem is digitalisering. Met de juiste technologieën kun je processen optimaliseren en tijd besparen. Wanneer financiële processen worden geautomatiseerd vallen tijdrovende en handmatige Excel berekeningen weg. Je kunt ook gebruik maken van Robotgestuurde procesautomatisering (RPA) waarbij een computer herhalende taken uitvoert.

Zo win je heel wat tijd die je in analyse, advisering en strategische planning kunt steken. Waardoor je meer invloed kunt uitoefenen op bedrijfshandelingen.

Trend 2 – Big data wordt smart data

In de toekomst zullen controllers de rol van data scientist aannemen. Concreet betekent dit dat je vaker uit een grote hoeveelheid data informatie moet halen, deze data moet

begrijpen en communiceren. Om goed samen te werken met de IT heb je kennis van statistiek en planning nodig, kunnen navigeren binnen databases en moet je patronen kunnen herkennen in de data. Verder zal je ook een groot voordeel hebben als je kennis hebt van programmeertalen en methodes voor opslag, schaling en de implementatie van big data-technologieën.

In conclusie, als je de juiste informatie kunt halen uit datastromen en deze ook optimaal kunt gebruiken, heb je ook invloed op operatieve en strategische beslissingen in het bedrijf.

Trend 3 – Duurzaamheid

Duurzaamheid is voor alle ondernemingen van belang. Het draait om verantwoordelijk omgaan met het milieu, de maatschappij en de medewerkers. Echter is dit geen vrijwillige taak. Sinds 2017 moeten ondernemingen conform de CSR-richtlijn rapporten opstellen over duurzaam handelen.

Vanaf 1 januari 2025 geldt dit ook voor middenbedrijven. Beursgenoteerde MKB'ers, kredietinstellingen en bedrijfsinterne verzekeringsondernemingen moeten vanaf 1 januari 2026 duurzaamheidsreporting indienen. De Europese commissie schat dat in de toekomst 49.000 ondernemingen zijn onderworpen aan de rapporteringsplicht. Nu zijn het er 11.000. Deze bedrijven moeten bewijzen dat ze met betrekking tot omzet, investerings- en bedrijfsuitgaven duurzaam handelen.

Beschouw de plicht als een kans! De rapporteringsplicht helpt je namelijk om duurzaamheid op een gestructureerde manier te integreren in je bedrijf. Bovendien heeft het publiceren van het rapport een positief effect op het aantrekken van kapitaal, de kostenstructuren en de verkoop volumes. Je maakt je onderneming ook toekomstbestendig, want bij succes op lange termijn gaat het niet meer alleen om de financiële situatie, maar steeds meer ook om milieu-, sociale en governance-aspecten.

Hoe LucaNet je ondersteunt om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan

Met de software van LucaNet ben je optimaal voorbereid op de voorgestelde trends. Wij bieden je één enkele oplossing voor consolidatie, planning, analyse, reporting en datamanagement zodat je altijd een betrouwbaar overzicht hebt van al je processen. Onze controlling-software is branche-onafhankelijk en helpt je om alle domeinen van de bedrijfsplanning onder controle te houden. Je processen voor budgettering en financiële planning worden geautomatiseerd en zijn flexibel te beheren. Je kunt ons systeem eenvoudig en snel in je IT-structuur integreren en hebt zo steeds alle belangrijke cijfers bij de hand. Ook wanneer de rapportage behoeftes veranderen, kun je dit snel en zelfstandig aanpassen. Dat bespaart allemaal tijd en geld.

Lees meer over je mogelijkheden in de controlling

LucaNet helpt je om je controlling efficiënter vorm te geven. Hoe dat precies werkt en van welke voordelen je profiteert met onze software tonen we je in ons gratis informatieaanbod.

In onze e-book leggen wij je in detail uit welke trend er op je af komen en hoe LucaNet je daarbij ondersteunt:

e-book: De top 3 trends in controlling

Alle blog artikelen

Gerelateerde artikelen