LucaNet 22 LTS is er en heeft heel wat nieuwe functies

Ons pad is onze bestemming: met dit in het achterhoofd hebben we dit jaar alles in het werk gesteld om de LucaNet-software verder te ontwikkelen in het belang van onze klanten en ervoor te zorgen dat ook in de toekomst succes gegarandeerd is. Wij hebben ons altijd toegespitst op het eenvoudiger maken van financiële rapportering om aan jouw behoeften te voldoen.

Het resultaat is de nieuwste release van de support op lange termijn, d.w.z. de actuele, uitgebreide LucaNet-versie met alle cumulatieve functies van de vorige LucaNet-releases. Dit jaar wordt deze uitgegeven onder een nieuwe naam als LucaNet 22 LTS, om zo voor meer transparantie te zorgen voor iedereen. In de toekomst zal de LTS altijd worden vernoemd naar het jaar dat volgt op de release, aangezien deze door de grote meerderheid van onze klanten in dat jaar zal worden geïnstalleerd en gebruikt.

Met de release van LucaNet 22 LTS kun je alvast uitkijken naar de volgende highlights:

 • LucaNet.Web Client – de front-end van de toekomst
 • Een eenvoudigere methode voor externe authenticatie via MS Azure Active Directory (Azure AD) of SAML 2.0
 • Verbeterde functionaliteiten in de formule berekening
 • Aanzienlijk verbeterde prestaties wat betreft databankoptimalisering
 • Gelijktijdig werken in rapporteringseenheden van LucaNet.Group Report
 • Eenvoudigere gegevens-import in rapporteringseenheden

LucaNet.Web Client – de front-end van de toekomst

Met LucaNet.Web Client heb je snel en eenvoudig toegang tot je financiële gegevens. Als nieuw LucaNet-product is het de eerste grote mijlpaal in de verdere ontwikkeling van LucaNet tot een zuivere SaaS-oplossing en het technologische fundament voor volledig nieuwe functies. Met LucaNet 22 LTS heb je flexibel toegang tot je financiële gegevens op een pc, iPad of Android-tablet, zonder dat je een afzonderlijke installatie hoeft uit te voeren.

In de eerste productversie kun je LucaNet.Web Client alleen gebruiken voor het visualiseren en analyseren van je financiële gegevens. In de toekomst zal LucaNet.Web Client worden uitgebreid met nieuwe functies.

Enkele highlight-functies van LucaNet.Web Client:

 • Intuïtieve, moderne gebruikersinterface, eenvoudige begeleiding van gebruikers
 • Altijd en overal beschikbaar, zonder afzonderlijke installatie
 • Leestoegang tot alle grootboeken, subadministraties, mutatie-overzichten en statistiekboeken via het werkblad Rapportages en analyses
 • Alle cijfers kunnen worden gevisualiseerd met een klik op de muis in de vorm van verschillende types diagrammen.

Een eenvoudigere methode voor externe authenticatie via MS Azure Active Directory (Azure AD) of SAML 2.0

LucaNet ondersteunt nu externe authenticatie via:

 • MS Azure Active Directory (Azure AD): Azure Active Directory (Azure AD) is de cloudgebaseerde, gecentraliseerde dienst van Microsoft voor identiteits- en toegangsbeheer.
 • SAML 2.0 (Security Assertion Markup Language): SAML 2.0 is een methode voor authenticatie die wordt geconfigureerd via een identiteit- en toegangbeheerdienst, bijvoorbeeld Okta.

Dit betekent dat de authenticatie van een gebruiker niet meer plaats hoeft te vinden in de LucaNet-software, maar kan worden uitgevoerd via de centrale SAML 2.0-instantie in het bedrijf.

Met de authenticatie via MS Azure of SAML 2.0 kunnen de volgende acties worden uitgevoerd buiten de LucaNet-software:

 • Bijkomende authenticatie-functies activeren, bijvoorbeeld 2-factor authenticatie
 • Authenticatie via de browser. Het is niet nodig om gebruikersgegevens opnieuw in te voeren, als de gebruiker:
  • Al is ingelogd in Microsoft en MS Azure AD is geconfigureerd
  • ingelogd via de dienst voor identiteits- en toegangsbeheer en SAML 2.0 is geconfigureerd
 • Wachtwoorden wijzigen
 • Een gebruiker deactiveren (bijv. nadat een werknemer het bedrijf heeft verlaten)
 • Aanvullende opties, verbeteringen of bugfixes worden rechtstreeks online uitgevoerd door Microsoft of de respectieve dienst voor identiteits- en toegangsbeheer (bv. Okta).

Met de mogelijkheid van externe authenticatie met MS Azure of SAML 2.0, worden gebruikers van een LucaNet.Financial Client automatisch ingelogd in een databank in de LucaNet.Financial OLAP Server. De gebruikersnaam en het wachtwoord hoeven niet meer te worden ingevoerd.

Verbeterde functionaliteiten in de formule berekening

Binnen de standaard formules van LucaNet kan vanaf LucaNet 22 LTS ook rekening worden gehouden met:

 • Optellingen voor meerdere maanden. Hiermee kan bijvoorbeeld een standaard rolling twelve formule (LTM) worden opgezet
 • Als/Dan formules

Middels deze functionaliteiten kunnen KPI’s zoals DSO, DPO, DIO en de Cash Conversion Cycle automatisch worden berekend zonder rekenslag middels een script.

Aanzienlijk verbeterde prestaties wat betreft databankoptimalisering

Vanaf LucaNet 22 LTS heb je de mogelijkheid om de databankoptimalisering als afzonderlijke taak in LucaNet.Server Administrator uit te voeren, waardoor dit aanzienlijk sneller gaat. Databankoptimalisering bestaat hoofdzakelijk uit het opruimen van tijdelijke bestanden en moet normaal gesproken om de 24 uur worden uitgevoerd. Vroeger kon het alleen worden uitgevoerd als onderdeel van de taak De server herstarten. Het uitvoeren van deze job onderbreekt echter soms productief werk in een databank gedurende een langere periode, aangezien de databank moet worden geëxporteerd en weer worden geïmporteerd. Dit is een probleem, met name als de databank de klok rond wordt gebruikt. De taak Databankoptimalisering uitvoeren maakt exporteren en importeren overbodig, zodat de onderbrekingstijd, afhankelijk van het formaat van en het aantal databanken, worden gereduceerd tot wel 60%.

Gelijktijdig werken in rapporteringseenheden van LucaNet.Group Report

Met LucaNet 22 LTS is werken in rapporteringseenheden veel eenvoudiger, want een onbeperkt aantal gebruikers kunnen nu tegelijkertijd gegevens in een rapporteringseenheid bewerken.

Met de optie parallel bewerken kunnen gebruikers nu gegevens tegelijkertijd handmatig of via gegevens-import bewerken.

Eenvoudigere gegevens-import in rapporteringseenheden

Met LucaNet 22 LTS kunnen gegevens direct uit het dialoogvenster Gegevens bewerken worden ingevoerd in een rapporteringseenheid van LucaNet.Group Report.

Hebben we je interesse gewekt voor onze LucaNet FPM-oplossing?

Als je op zoek bent naar FPM-software en meer informatie wenst over onze oplossingen, neem dan even een kijkje op onze website voor onze software voor Financial Performance Management. Ons team zal u ook graag persoonlijk laten kennismaken met al onze oplossingen op het gebied van financiële planning, consolidatie, rapportage en analyse.

CPM-software-oplossing

Alle blog artikelen