Checklist ESG-rapportage – het is nu tijd om te handelen

LucaNet AG, ESG | 5 min. leestijd

De Europese Commissie gaat verder op zijn groene traject en opent een nieuw hoofdstuk in duurzaamheidsrapportage. In april 2021 stelde de Commissie een Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) voor, ter vervanging van de bestaande Non-Financial Reporting Directive (NFRD) die werd vastgesteld in 2014.

Op 10 november 2022 is het CSRD concept met een ruime meerderheid goedgekeurd door het Europees Parlement. De Europese Commissie heeft zijn goedkeuring gegeven op 28 november 2022. De richtlijn is hiermee aangenomen en zal na 20 dagen na publicatie in werking treden. Dit betekent dat het nu officieel is dat bedrijven, banken en verzekeringsmaatschappijen veranderingen zullen ervaring in de manier waarop zij moeten rapporteren over duurzaamheid.

Stel de ESG-voorbereiding niet langer uit

De weg naar ESG-rapportage conform de richtlijn is geen sprint, maar eerder een hindernisloop die heel wat voorbereiding en doorzettingsvermogen vergt. Dat betekent: hoe vroeger je begint, hoe beter.

Oorspronkelijk was gepland dat de regelingen al in werking zouden treden vanaf 1 januari 2024, voor het boekjaar 2023. De Europese Raad en het Europees Parlement willen de invoering ervan echter een jaar uitstellen. Ondanks deze wachtperiode mag je de finishlijn niet uit het oog verliezen. Hieronder een overzicht van de relevante rapportageperiodes en publicatiedata:

 

 

Om werkzaam te worden voor bedrijven moet de CSRD in nationaal recht worden omgezet voor 1 december 2022, nadat de richtlijn is aangenomen op EU-niveau.

Om voor bedrijven van kracht te worden moet de CSRD richtlijn nu binnen 18 maanden na de vaststelling ervan op 28 november 2022 worden omgezet in nationale wetgeving.

Zo moeilijk kan het toch niet zijn om de CSRD te implementeren, of wel?

In theorie klinkt ESG-rapportage misschien eenvoudig, maar het naleven van de voorschriften is in werkelijkheid complex. De herziene regels vormen niet alleen een tijdrovende technische uitdaging, maar zijn ook bedoeld om voor transparantie te zorgen. Dat betekent dat bedrijven een uitgebreid overzicht moeten krijgen van de impact van ESG op hun eigen zakelijke activiteiten (“outside-in”-perspectief) en van de impact van hun eigen zakelijke activiteiten op mensen en het milieu (“inside-out”-perspectief). Voor de afgeleide strategie moeten dan maatregelen worden gedefinieerd en geïmplementeerd en het succes daarvan moet worden gemeten op basis van relevante KPI’s. Er is dus heel wat werk aan de winkel.

Met succes rapporteren over duurzaamheid 

Rekening houdend met al deze factoren, wat zijn de stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf op tijd over de finishlijn komt en voor de deadline een rapport publiceert dat voldoet aan alle vereisten?

Net als in veel andere scenario’s is een checklist een nuttig hulpmiddel:

bepaal je actuele status, documenteer je doelstatus en leg processen vast om je doelstellingen te bereiken – met andere woorden, hoe kun je van je actuele status naar je doelstatus toe gaan?

Creëer stap voor stap het perfecte duurzaamheidsrapport:

 

 

Hoe LucaNet je een handje kan helpen

Wij hebben de oplossing om jouw bedrijf in een handomdraai voor te bereiden op duurzaamheidsrapportage. Want LucaNet is nu al klaar voor ESG!

Classificatie volgens de EU-taxonomie, berekening van kengetallen, prestatie-analyse of rapportage: onze software voor geïntegreerde financiële en ESG-rapportage geeft je volledige controle over en zorgt voor transparantie van je duurzaamheidsgegevens. ESG-gegevens en -statistieken worden automatisch geïmporteerd uit bronsystemen en duidelijk beheerd op één centrale locatie.

Neem een kijkje in LucaNet en zie zelf hoe geconsolideerde financial statements betrouwbaar, geautomatiseerd en snel opstelt, inclusief een managementrapport en geïntegreerd duurzaamheidsrapport. Nog beter: het zet jouw ESG-rapporten om naar het vereiste iXBRL-formaat. Dankzij onze jarenlange ervaring met het creëren van controleerbare financiële rapporten zijn wij voor jou de ideale partner. 

Als je meer te weten wilt komen over duurzaamheidsrapportage, aan welke voorschriften je moet voldoen en hoe je alles in de praktijk kunt brengen, lees dan zeker “Het ABC van de duurzaamheidsrapportages”, een van onze vele artikels over het onderwerp.

Meer lezen over ESG

 

Alle blog artikelen

Gerelateerde artikelen